måndag 26 april 2010

FLASH-FRÅGOR




Vad är skillnaden på frames (bildruta) och keyframes (nyckelbildruta)?
Keyframes används för att skapa förändringar i en animation, medan frames bara bestämmer till exempel hur lång tid en animation ska röra på sig eller låta. Du måste alltid ha en keyframe för att kunna förändra i animationen.


Vad gör kodsnutten "stop();"?
Den kodsnutten skriver man för att animationen till exempel ska stå stilla tills du själv lagt in en knapp som säger till animationen att starta. Annnars spelas filmen bara upp.Egentligen innebär det att animationen står still vid en specifik keyframe som man valt.

Vad är ett instansnamn och vad används instansman till?
För att kunna påverka ett objekt vid koder behöver det ett unikt namn, så att flash "förstår" precis vilken del i animationen som ska påverkas av en viss kod.

Vad är skillnaden på .fla och .swf?
.fla är flashfilen, som går att fortsätta jobba i efter att man sparat. .swf är animationen i filmform, som sparas automtiskt efter att man tryckt på "test movie". .swf formatet gör att animationen inte spelas upp i flash.

När använder man shape tween?
Shape Tweem används för att skapa en övergångseffekt mellan flera keyframes. Det innebär att ett objekt går från en form till en annan form, och shpe tween gör att övergången blir snygg.

När använder man motion tween?
Motion tween ger precis som shape tween en snygg övergång, men det används på till exempel filmer.


Vad använder man mask-lager till?
Mask-lager används för att dölja vissa delar av animationen, till exempel de som hamnat utanför scenen.


I laboration 4 använde vi ett movieclip som vi döpte till target_mc, vad är syftet med target_mc?
Syftet är att bestämma var på scenen en film ska visas, vilket man bestämmer genom att ställa x och y-koordinater.

I inlämningsuppgiften gjorde vi en pop-up ruta som vi skapade i en egen fil, "popup.fla", där scenen var lika stor som våran scen i "index.fla", varför var pop-up rutans scen lika stor som index-filens scen och inte 550x400 som våra animationer?
För att vara säker popup rutan hamnade i mitten, centrerat, gjorde vi den lika stor som index-filens scen. Den var ju där skulle visas, och skulle den varit lika stor som animationerna skulle rutan hamnat på fel ställe.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar